Dodane przez eorynska -
Cel studiów

Celem kształcenia jest zdobycie wiedzy i umiejętności potrzebnych do prowadzenia poradnictwa żywieniowego, stosowania dietoterapii, bilansowania diet, profilaktyki prozdrowotnej w aspekcie zdrowego żywienia, promocji zdrowia w zakresie żywienia ludzi zdrowych i chorych oraz żywienia klinicznego. Absolwent może pracować w poradni dietetycznej, klubie sportowym, domu pomocy społecznej, firmie gastronomicznej zajmującej się kuchnią dietetyczną oraz placówce szkoleniowej lub założyć własną działalność gospodarczą.

Korzyści

Absolwent zyska wiedzę i umiejętności umożliwiające:

  • prowadzenie dietoterapii dzieci, dorosłych, osób starszych, sportowców, kobiet w ciąży i matek karmiących;
  • poradnictwo dietetyczne;
  • bilansowanie diet;
  • układanie jadłospisów indywidualnych praz w żywieniu zbiorowym;
  • profilaktykę i wsparcie leczenia w chorobach dietozależnych;
  • kształtowanie nawyków żywieniowych dzieci i dorosłych;
  • prowadzenie edukacji żywieniowej wśród dzieci i dorosłych;
  • podniesienie swoich kwalifikacji, które pozwolą na efektywniejszą pracę w swoim zawodzie lub zdobycie nowej kompetencji zwiększenie swojej konkurencyjności na rynku pracy.
Dla kogo?

Program studiów skierowany jest zarówno do osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z dietetyką, jak i do tych, którzy chcą pogłębić swoją wiedzę i umiejętności.

Program kształcenia

Program kształcenia na kierunku Dietetyka:

PODSTAWY ŻYWIENIA Z ANATOMIĄ I FIZJOLOGIĄ

Anatomia układu pokarmowego; Fizjologia żywienia; Makroskładniki i mikroskładniki – rola, zapotrzebowanie, niedobór, nadmiar, źródła; Witaminy - rola, zapotrzebowanie, niedobór, nadmiar, źródła; Podstawowe zalecenia dietetyczne; Cukier, zamienniki cukru, czytanie etykiet; Smażenie i cholesterol; Błonnik pokarmowy; Bilans energetyczny; Bilansowanie posiłków; Aktywność fizyczna; Efekt jo-jo; Zespół metaboliczny; Skuteczne odchudzanie i najczęstsze błędy w odchudzaniu; Przegląd diet; Mity dietetyczne; E-dodatki do żywności, woda (zapotrzebowanie, mineralizacja), przeciwutleniacze; Ryby, mięso zwierząt hodowlanych i strączki; Dieta Polaków                                                               

DIETETYKA KLINICZNA

Podstawy dietetyki klinicznej i bilansowanie diet; Cukrzyca i IO; Tarczyca, PCOS; Anemia; Dna moczanowa, hiperurykemia, kamica układu moczowego; Refluks, wrzody, zapalenie żołądka; Nieswoiste choroby zapalne jelit, IBS; Zapalenie wątroby, marskość, stłuszczenie; Zapalenie trzustki; Alergie pokarmowe; Nadciśnienie tętnicze; Choroby układu sercowo-naczyniowego; Przewlekła choroba nerek; Otyłość, w tym czynniki genetyczne       

DIETETYKA PRENATALNA I PEDIATRYCZNA

Żywienie kobiet w ciąży i matek karmiących; Żywienie dzieci; Programowanie metaboliczne

DIETETYKA SPORTOWA

Podstawy żywienia sportowców i osób aktywnych                                                          

DIETETKA GERIATRYCZNA

Żywienie osób starszych

PORADNICTWO DIETETYCZNE
Edukacja żywieniowa; Poradnictwo indywidualne; Żywienie zbiorowe

FARMAKOLOGIA

Leki i suplementy w dietetyce

PSYCHOLOGIA DZIECIĘCA

Podstawy psychologii dziecięcej; Nawiązywanie i budowanie relacji terapeutycznej

PODSTAWY PSYCHOLOGII

Podstawy psychologii;  Psychologia emocji i motywacji;  Psychologia osobowości; Psychologia zmiany; Dialog motywujący; Interwencje psychologiczne; Wyznaczanie celów; Psychologia jedzenia

TECHNIKI RELAKSACYJNE I MINDFULNESS

Techniki oddechowe; Podstawy medytacji; Podstawy mindfulness

AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA

Praca z ciałem; Wpływ aktywności fizycznej na zdrowie psychiczne; Motywowanie do aktywności fizycznej

Czas trwania

2 semestry

231 godzin dydaktycznych

Opiekun merytoryczny

mgr Marzena Pałasz - Radziemska

Dietetyk i psychodietetyk z własną praktyką i wieloletnim doświadczeniem. Ukończyła Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu (Dietetyka, Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności, Technologia żywności i żywienie człowieka), Wyższą Szkołę Bankową w Gdańsku (Psychodietetyka), Wyższą Szkołę Pedagogiczno-Techniczną w Koninie (Przygotowanie pedagogiczne) oraz liczne kursy i szkolenia.  Autorka książek m.in.: "Jedz mądrze. Poradnik pozytywnego odżywiania" wyd. SBM 2018, „Atlas witamin” wyd. SBM 2018 oraz wielu publikacji. Dietetyk kliniczny w lekarskich poradniach specjalistycznych: w poradni chorób metabolicznych, w poradni diabetologicznej oraz w centrum rehabilitacji i fizykoterapii. Psychodietetyk w poradni psychologicznej. Dietetyk sportowy współpracują z Polskim Komitetem Paraolimpijskim, ZSR Start Zielona Góra, w KKPK Medyk Konin oraz w KU AZS Zielona Góra, współpracująca m.in. z olimpijczykami i członkami Kadry Narodowej. Wykładowca, szkoleniowiec i edukator. Prowadzi kursy i szkolenia (dietetyka, psychodietetyka, żywienie człowieka, warsztaty zdrowego gotowania, kursy UEFA A i B, HACCP/GHP/GMP). Audytor wewnętrzny systemu HACCP/GHP/GMP. Doradca i ekspert w firmach gastronomicznych i przemysłu spożywczego.

Kadra

Dr Natalia Koperska

Psycholog sportu i e-sportu. Doktor nauk o kulturze fizycznej. Ukończyła psychologię w Szkole Wyższej Psychologii Społecznej (specjalność: psychologia sportu oraz psychologia osiągnięć w sporcie, w biznesie i na scenie) oraz studia podyplomowe i doktoranckie w AWF Warszawa. Jest trenerem umiejętności społecznych (TUS) i treningu zastępowania agresji (TZA). Jest również praktykiem Pozytywnej Dyscypliny, komunikacji bez przemocy (Nonviolent Communication, NVC) oraz metody "Kids Skills. Dam radę!". Pracuje w nurcie Terapii skoncentrowanej na rozwiązaniach (TSR). Ukończyła także liczne szkolenia z zakresu wykorzystania coachingu oraz elementów terapii poznawczo-behawioralnej w pracy psychologa sportu, których elementy włącza do swojej pracy. Dodatkowo zdobywa i rozwija swoją wiedzę z zakresu dietetyki sportowej, pracy z ciałem oraz metod radzenia sobie ze stresem. Jest dydaktykiem na Uniwersytecie SWPS, AWF Warszawa oraz w Wyższej Szkole Wychowania Fizycznego i Turystyki im Haliny Konopackiej w Pruszkowie. Jest nominowanym psychologiem sportu Polskiego Komitetu Olimpijskiego oraz członkiem Polskiego Towarzystwa Psychologicznego, a także European Federation of Sport Psychology (FEPSAC). Posiadam Certyfikat Psychologa Sportu I klasy Polskiego Towarzystwa Psychologicznego.

 

Mgr inż. Lena Jagiełło

Dietetyk, psychodietetyk i edukator diabetologiczny. Ukończyła kierunek Żywienie Człowieka i Dietetyka oraz Technologia Żywności i Żywienie Człowieka na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, Psychodietetykę na Wyższej Szkole Bankowej w Gdańsku oraz Edukator Diabetologiczny na Wyższej Szkole Zdrowia w Gdańsku. Posiada liczne certyfikaty. Pracuje jako dietetyk i psychodietetyk w Centrum Psychologicznym Sigma w Wieluniu, gdzie prowadzi konsultacje dietetyczne i psychodietetyczne oraz warsztaty dietetyczno-psychologiczne wraz z psychologiem. Prowadzi konsultacje w Przychodni Medycznej w Pajęcznie, gdzie zajmuje się dietetyką kliniczną.

 

Mgr Olga Mocek

Psycholog dziecięcy, certyfikowany trener umiejętności społecznych. Doświadczenie zawodowe zdobyła w: prywatnej praktyce, Instytucie Psychologii i Edukacji Dziecka im. Ewy Gordziej-Niewczyk, Fundacji Dzieci Wrzesińskich, Poradni Zdrowia Psychicznego, Szkołach, Ośrodku Rehabilitacyjno-Edukacyjno-Wychowawczym. Prowadzi konsultacje, udziela pomocy psychologicznej oraz wsparcia dzieciom i ich rodzicom w kontekście: radzenia sobie z emocjami, sytuacji okołorozwodowych, zaburzeń lękowych, zaburzeń depresyjnych, samooceny i trudności w relacjach rówieśniczych. Pracuje również z młodzieżą, która przechodzi przez okres rozwojowy.

Wymagane dokumenty
  • podpisana kopia dyplomu ukończenia studiów wyższych

  • oświadczenie o zgodności danych (dostępny w WPS po rejestracji)
  • umowa (dostępna w WPS po rejestracji)

Zobacz jak wygląda proces rekrutacji

Organizacja

Studia podyplomowe online są prowadzone w systemie zaocznym. Organizatorem kształcenia jest Centrum Kształcenia Podyplomowego AHE w Łodzi we współpracy z Polskim Uniwersytetem Wirtualnym.

Obrona pracy dyplomowej odbędzie się stacjonarnie w AHE w Łodzi.

Informacje dodatkowe

Rekrutacja na wszystkie kierunki w ofercie CKP prowadzona jest dwa razy w roku:

  • Rekrutacja na semestr zimowy - zapisy prowadzone w miesiącach czerwiec-wrzesień, planowany termin rozpoczęcia zajęć koniec października/początek listopada
  • Rekrutacja na semestr letni - zapisy prowadzone w miesiącach styczeń-luty, planowany termin rozpoczęcia zajęć koniec marca/początek kwietnia.
FAQ
Oceń kierunek
5
Średnia ocena: 5 (Liczba ocen: 2)